czwartek, 2 czerwca 2011

Wieczorem...

Wieczorem jak tylko dwa Robaczki zapadną w głęboki sen nalewam sobie lampkę ulubionego różowego wina i upajam się ciszą. Szperam po blogach, podziwiam wspaniałe pomysły. W letnią noc siadam na balkonowej ławeczce,patrząc przed siebie... Chciałabym narzucić na siebie szydełkowy kocyk... no cóż, niestety nadal leży gdzieś w szafce, czekając na swój dzień, czekając aż go dokończę:). Tak sobie myślę jak miło by było mieć ogródek... Usiąść rano z kubkiem gorącej herbaty, posłuchać ptaszków i szmeru na wietrze powiewających listków, oj miło, miło. Mój balkon na czwartym piętrze z widokiem na.... kolejne w zaskakującym tempie powstające bloki nie jest szczytem marzeń, ale mam tu swój kawałek ogródka.

fotofotki

fotofotki

fotofotki

fotofotki

Ziółka bujnie rosną, a nieśmiało kwitnąca lawenda urzeka swą prostotą i delikatnością. Rano oczywiście nie mam czasu by delektować się herbatą na "świeżym powietrzu", zwłaszcza w towarzystwie koparek i młotów pneumatycznych, które rankiem nas budzą.

fotofotki

fotofotki

Przyznam, że rzadko jadam śniadania, wiem, wiem, że powinnam, ale pilnuję by Robaczki nie odeszły od stołu do puki talerz nie będzie pusty. Każdy z nas ma swoich faworytów, my lubimy, proste, smaczne śniadanka. Ciepłe bułeczki z dżemikiem domowej roboty. Bułeczki są bardzo smaczne następnego dnia, rzucam je na moment na toster by delikatnie się podgrzały, pycha. A przepis-bardzo prosty.

fotofotki

fotofotki

fotofotki

fotofotki

fotofotki

Przepis:
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
250 g ciepłej wody
500 g mąki
40 g oleju
1 łyżeczka soli






Drożdże, cukier i wodę mieszamy, odstawiamy na 5 min. Dodajemy mąkę, sól, olej i sól, wyrabiamy ok 5 min by uzyskać sprężyste ciasto. Odstawić na 15-20 min. Całość można podzielić na 10 części i uformować bułeczki, ewentualnie rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm, pociąć na trójkąty, wierz delikatnie opruszyć mąką. Piec w temp 200 C przez 15 min (trójkąciki 10-12 min)

fotofotki

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz